Politika privatnosti

POSLJEDNJE AŽURIRANJE: JULI 2024

Preliminarni dio: Glavne izmjene

Kao partner od povjerenja, zaštita vaših ličnih podataka je važna za BNP Paribas Grupu.

Poboljšali smo naše Obavještenje o privatnosti tako što smo bili transparentniji u pogledu sljedećih informacija:

  • aktivnosti obrade koje se odnose na komercijalno istraživanje
  • aktivnosti obrade koje se odnose na borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, te međunarodnih sankcija (zamrzavanje imovine)

 

Uvod

Zaštitu vaših ličnih podataka shvatamo veoma ozbiljno; za ovu svrhu, , BNP Paribas grupa je usvojila snažne principe u svojoj Povelji o zaštiti ličnih podataka koja je dostupna na BNP Paribas - Povelja o privatnosti ličnih podataka (group.bnpparibas) ..

Arval Trading (“Mi”), kao kontrolor podataka, odgovoran je za prikupljanje i obradu vaših ličnih podataka u toku svojih aktivnosti.

Naše poslovanje se sastoji od preprodaje polovnih vozila profesionalcima na međunarodnom nivou i pružanja im pristupa svim prodajama koje organizuje Arval grupa.

Kao dio integrirane bankarsko-osigurateljne grupe, u saradnji sa različitim subjektima BNP Paribas grupe, našim klijentima pružamo čitav niz bankarskih, osiguravajućih i lizing proizvoda i usluga.

Svrha ovog Obavještenja o privatnosti je da objasni kako obrađujemo vaše lične podatke i kako ih možete kontrolirati i upravljati.

1. DA LI VI PODLEŽETE OVO OBAVEŠTENJE

Ovo Obaveštenje o privatnosti odnosi se na vas ako ste (“Vi”):

  • žiranti;
  • korisnici vaših platnih transakcija;
  • korisnici vaših ugovora ili polisa osiguranja i trustova;
  • krajnji stvarni vlasnici;
  • dioničari kompanije;
  • zastupnici pravnog lica;
  • pružalac usluga i osoblje poslovnih partnera.

Kada nam dostavite lične podatke koji se odnose na druge pojedince, molimo vas da ih obavijestite o otkrivanju njihovih ličnih podataka i podstičete ih da pročitaju ovu Obavijest o privatnosti. Pobrinut ćemo se da učinimo isto kad god je to moguće (na primjer, kada imamo kontakt podatke osobe).

2. KAKO MOŽETE KONTROLISATI AKTIVNOSTI OBRADE KOJE VRŠIMO VAŠIH LIČNIH PODATAKA?

Imate prava koja vam omogućavaju da vršite efektivnu kontrolu nad vašim ličnim podacima i načinom na koji ih obrađujemo.

Ako želite da iskoristite dole navedena prava, pošaljite zahtjev poštom na sljedeću adresu: Arval Trading Parc d'Activités - La Ravoire, Route de la Bouvarde, 74370, Epagny Metz-Tessy, France ili na našim web stranicama [1] sa skeniranim / kopijom vašu ličnu kartu ako je primjenjivo.

Ako imate bilo kakvih pitanja u vezi s našom upotrebom vaših ličnih podataka u okviru ove Obavijesti o privatnosti, obratite se našem službeniku za zaštitu podataka na sljedeću adresu: privacy.arvaltrading@arval.fr.

2.1. Možete zatražiti pristup vašim ličnim podacima

Ako želite da imate pristup vašim ličnim podacima, mi ćemo vam dostaviti kopiju ličnih podataka koje ste zatražili zajedno sa informacijama koje se odnose na njihovu obradu.

Vaše pravo pristupa može biti ograničeno u slučajevima predviđenim zakonima i propisima. To je slučaj sa propisima koji se odnose na borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, koji nam zabranjuju da vam damo direktan pristup vašim ličnim podacima koji se obrađuju u tu svrhu. U tom slučaju morate iskoristiti svoje pravo pristupa kod CNIL -a (Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés) u Francuskoj, koji će tražiti podatke od nas.

2.2. Možete zatražiti ispravak vaših ličnih podataka

Ako smatrate da su vaši lični podaci netočni ili nepotpuni, možete zatražiti da se ti lični podaci u skladu s tim izmijene ili dopune. U nekim slučajevima može biti potrebna prateća dokumentacija.

2.3. Možete zatražiti brisanje vaših ličnih podataka

Ako želite, možete zatražiti brisanje vaših ličnih podataka, u mjeri u kojoj je to dozvoljeno zakonom.

2.4. Možete se usprotiviti obradi vaših ličnih podataka na osnovu legitimnih interesa

Ako se ne slažete sa aktivnošću obrade zasnovanom na legitimnom interesu, možete uložiti prigovor, iz razloga koji se odnose na vašu konkretnu situaciju , tako što ćete nas precizno obavijestiti o dotičnoj aktivnosti obrade i razlozima vašeg protivljenja. Prestat ćemo s obradom vaših ličnih podataka osim ako za to ne postoje uvjerljivi legitimni razlozi ili ako je to neophodno za uspostavljanje, ostvarivanje ili odbranu pravnih zahtjeva.

2.5. Možete se usprotiviti obradi vaših ličnih podataka u komercijalne svrhe.

Imate pravo u bilo kojem trenutku uložiti prigovor na obradu vaših ličnih podataka u svrhu komercijalnog traženja, uključujući profilisanje, ukoliko je to povezano s ovim istraživanjem.

2.6. Možete obustaviti korištenje vaših ličnih podataka

Ako sumnjate u točnost ličnih podataka koje koristimo ili ako imate prigovor na obradu vaših ličnih podataka, provjerit ćemo ili ispitati vaš zahtjev. Možete zatražiti od nas da obustavimo korištenje vaših ličnih podataka dok razmatramo vaš zahtjev.

2.7. Imate prava protiv automatske odluke

U principu, imate pravo da ne budete podvrgnuti odluci zasnovanoj isključivo na automatizovanoj obradi zasnovanoj na profilisanju ili na neki drugi način, koja ima pravni učinak ili značajno utiče na vas. Međutim, možemo automatizirati takvu odluku ako je to potrebno za sklapanje ili izvršenje ugovora s nama, ovlaštenog propisima ili ako ste dali svoju saglasnost.

U svakom slučaju, imate pravo da osporite odluku, da izrazite svoje gledište i da zatražite intervenciju nadležne osobe kako bi se odluka ispitala.

2.8. Možete povući svoju saglasnost

Ako ste dali svoju saglasnost za obradu vaših ličnih podataka, možete povući ovu saglasnost u bilo kom trenutku.

2.9. Možete zatražiti prenosivost dijela vaših ličnih podataka

Možete zatražiti kopiju ličnih podataka koje ste nam dostavili u strukturiranom, uobičajeno korištenom i strojno čitljivom formatu. Gdje je to tehnički moguće, možete zatražiti da ovu kopiju prenesemo trećoj strani.

2.10. Kako podnijeti žalbu CNIL-u

Pored gore navedenih prava, možete podnijeti žalbu nadležnom nadzornom tijelu, koje je obično mjesto vašeg prebivališta, na primjer CNIL-u(Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés) u Francuskoj.

3. ZAŠTO I NA KOJEM PRAVNOM OSNOVU KORISTIMO VAŠE LIČNE PODATKE?

U ovom odeljku objašnjavamo vam zašto obrađujemo vaše lične podatke i pravni osnov za to.

3.1. Vaši lični podaci se obrađuju u skladu s našim različitim regulatornim obavezama

Vaši lični podaci se obrađuju kada je to potrebno kako bismo se pridržavali propisa kojima podliježemo, posebno bankarskih i finansijskih propisa.

3.1.1. Vaše lične podatke koristimo za:

  • upravljati i izvještavati o rizicima (finansijskim, kreditnim, pravnim, rizicima usklađenosti ili reputacije, itd.) koje BNP Paribas grupa može imati u toku svojih aktivnosti;
  • doprinose borbi protiv utaje poreza i ispunjavaju obaveze poreske kontrole i obavještavanja;
  • evidentirati transakcije za računovodstvene svrhe;
  • sprečavanje, otkrivanje i izvještavanje o rizicima u vezi sa društvenom odgovornošću i održivim razvojem;
  • otkrivanje i sprječavanje mita;
  • pridržavati se odredbi koje se primjenjuju na pružaoce usluga od povjerenja koji izdaju certifikate elektronskog potpisa;
  • razmjenjuju i izjavljuju različite operacije, transakcije ili različite naloge ili odgovaraju na službeni zahtjev propisno ovlaštenih domaćih ili stranih finansijskih, poreskih, upravnih, krivičnih ili sudskih organa, arbitara ili posrednika, organa za provođenje zakona, agencija javnih ili javnih tijela.

3.1.2. Vaše lične podatke također obrađujemo u svrhu borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma

Kao dio bankarske grupe, moramo imati jak sistem za borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma (BPN/TF) u svakom od naših centralno upravljanih entiteta, kao i primjenu lokalnih, evropskih i međunarodnih sankcija.

U tom kontekstu, mi smo zajednički kontrolori sa BNP Paribas SA, matičnom kompanijom BNP Paribas Grupe (izraz „Mi“ u ovom odjeljku uključuje i BNP Paribas SA).

Aktivnosti obrade koje se provode radi ispunjavanja ovih zakonskih obaveza su detaljno opisane u Dodatku 1.

3.2. Vaši lični podaci se obrađuju kako bi se zadovoljili naš legitimni interes ili interes treće strane

Kada aktivnosti obrade baziramo na legitimnom interesu, balansiramo taj interes sa vašim interesima ili osnovnim pravima i slobodama kako bismo osigurali pravičnu ravnotežu između njih. Ako želite da dobijete više informacija o legitimnom interesu aktivnosti obrade, kontaktirajte nas na privacy.arvaltrading@arval.fr.

 

3.2.1. Koristimo Vaše lične podatke:

  • da stupi u kontakt sa vama kako bi vaša kompanija bila registrovana kao profesionalni trgovac od strane Arval Trading-a i kako bi mogla da učestvuje u aukciji ili kupovini MotorTrade-a;
  • da osigura izvršenje ugovora o kupoprodaji polovnih vozila, isporuku i poravnanje platne transakcije;
  • da isporučite vozilo na lokaciju po izboru vaše kompanije, eventualno sa opremom povezanom sa uređajima za punjenje električnih vozila u partnerstvu sa odabranim pružaocima usluga;
  • za kampanje opoziva od proizvođača originalne opreme u slučaju kvara;
  • za upravljanje saobraćajem i kazne za parkiranje primljene nakon prodaje;
  • za upravljanje računom našeg klijenta. Možemo obrađivati lične podatke da bismo upravljali računima naših klijenata, upravljali ugovornim odnosom s našim klijentskim kompanijama čiji ste zaposlenik ili vas obavještavali o razvoju naših usluga;
  • za provođenje anketa: možemo obrađivati lične podatke kada vam šaljemo anketu kako bismo poboljšali naše usluge i proizvode tako što ćemo tražiti vaše mišljenje i mjeriti vaše zadovoljstvo;
  • kako bismo vam omogućili pristup našoj digitalnoj platformi Motortrade. Možemo obrađivati lične podatke kada koristite naše digitalne platforme u nekoliko namena (za upravljanje vašim ličnim podacima ili ličnim podacima o vozilu);
  • da upravlja rješavanjem sporova, pomaže vam i odgovara na vaše zahtjeve i žalbe;
  • da omogući pristup prostorijama i imovini Arval Tradinga. Možemo obrađivati lične podatke kada nas posjetite u našim prostorijama;
  • za upravljanje naplatom i naplatom;
  • za potrebe osiguranja;
  • da se omogući pristup Arvalovim prostorijama i imovini. Možemo obrađivati lične podatke kada nas posjetite u našim prostorijama kako bismo održali odgovarajuću kontrolu pristupa i sigurnost;
  • da komuniciram sa vama. Lične podatke možemo obrađivati kada nas želite kontaktirati, kada od nas zatražite određene informacije o našoj kompaniji ili našim uslugama ili kada ugovor treba ažurirati;
  • upravljanje postojećim dugovanjima (identifikacija kupaca sa neizmirenim dugovima);
  • odgovoriti na vaše zahtjeve i pomoći vam;
  • da upravlja okončanjem ugovora;
  • da upravljamo rizicima kojima smo izloženi:
    • čuvamo evidenciju o operacijama ili transakcijama, uključujući u obliku elektronskih dokaza;
    • pratimo vaše transakcije kako bismo upravljali, spriječili i otkrili prevare;
    • naplaćujemo dugove;
    • bavimo se pravnim tužbama i odbranama u parnicama;
    • razvijamo individualne statističke modele za definisanje vaše kreditne sposobnosti;
  • za obavljanje finansijskih transakcija kao što su prodaja portfelja duga, sekjuritizacija, finansiranje ili refinansiranje BNP Paribas grupe.
  • poboljšati sajber sigurnost, upravljati našim platformama i web stranicama i osigurati kontinuitet poslovanja;
  • implementirati IT rješenja;
  • održavati informacione sisteme u operativnim uslovima;
  • da koristi video nadzor radi sprječavanja tjelesnih povreda i oštećenja lica i imovine;
  • da poboljšamo automatizaciju i efikasnost naših operativnih procesa i korisničkih usluga (na primjer, automatsko rješavanje žalbi, praćenje vaših zahtjeva i poboljšanje vašeg zadovoljstva na osnovu ličnih podataka prikupljenih tokom naše interakcije s vama, kao što su telefonski snimci, e-poruke ili chatovi);
  • za prodaju polovnih vozila;
  • da obezbedi izveštavanje;
  • da pruža konsultantske usluge;
  • da upravlja održavanjem, kvarom, pregledom vozila, zahtevima za popravku;
  • provoditi statističke studije i razvijati prediktivne i deskriptivne modele:
    • u komercijalne svrhe: identificirati proizvode i usluge koje će vjerovatno najbolje zadovoljiti vaše potrebe, kreirati nove ponude ili identificirati nove trendove među našim kupcima, razvijati našu komercijalnu politiku uzimajući u obzir preferencije naših kupaca;
    • u bezbednosne svrhe: sprečavanje potencijalnih incidenata i poboljšanje upravljanja bezbednošću;
    • u svrhu usklađenosti (npr. protiv pranja novca i finansiranja terorizma) i upravljanja rizikom;
    • u svrhu prevencije prijevara;
  • da organizuje nagradne igre, lutrije, promotivne operacije, događaji, sprovodi ankete mišljenja i zadovoljstva kupaca.
  • Ako ste zaposleni kod našeg klijenta, koristimo vaše lične podatke da bismo:
    • upravljanje nalozima naših klijenata, upravljanje ugovornim odnosom sa našim klijentima čiji ste zaposleni ili da vas obaveštavamo o razvoju naših usluga;
    • da vam omogućimo pristup našim digitalnim platformama. Možemo obrađivati lične podatke kada koristite naše digitalne platforme;
    • upravlja rešavanjem sporova i pomaže vam i odgovara na vaše zahteve i žalbe;
  • obezbediti pristup prostorijama i sredstvima Arvala. Možemo obrađivati lične podatke kada nas posetite u našim prostorijama kako bismo održali odgovarajući pristup i bezbednosnu kontrolu;
  • komunicirati sa vama. Možemo da obrađujemo lične podatke kada želite da nas kontaktirate, kada zatražite neke informacije o našoj kompaniji ili našim uslugama ili kada je potrebno ažurirati ugovor;
  • dostavljamo izveštaje našim kupcima;
    • pružanje konsultantskih usluga našim klijentima;

3.2.2. Koristimo vaše lične podatke da vam šaljemo komercijalne ponude elektronskim putem i telefonom

Kao članovi BNP Paribas grupe, želimo da vam ponudimo pristup svim proizvodima i uslugama koji najbolje odgovaraju vašim potrebama.

Kada postanete kupac i osim ako se ne usprotivite, možemo vam poslati ove ponude elektronskim putem za naše proizvode i usluge i one Grupe ako su slične onima na koje ste se već pretplatili.

Osigurat ćemo da se ove komercijalne ponude odnose na proizvode ili usluge relevantne za vaše potrebe i komplementarne onima koje već imate kako bismo garantirali ravnotežu naših interesa.

Također vam možemo slati, telefonom, osim ako se protivite, ponude koje se odnose na naše proizvode i usluge, kao i one Grupe i naših pouzdanih partnera.

3.2.3. Analiziramo vaše osobne podatke kako bismo izvršili standardno profiliranje u svrhu personalizacije naših proizvoda i ponuda

Kako bismo poboljšali vaše iskustvo i zadovoljstvo, moramo odrediti grupu kupaca kojoj pripadate. U tu svrhu gradimo standardni profil od relevantnih podataka koje biramo između sljedećih informacija:

- šta ste nam direktno saopćili tokom naše interakcije s vama ili kada se pretplatite na proizvod ili uslugu;

- u vezi s vašim korištenjem naših proizvoda ili usluga;

- od vaše upotrebe naših različitih kanala: web stranica i aplikacija (na primjer, ako vam odgovara digitalno, ako više volite putovanje korisnika da biste se pretplatili na proizvod ili uslugu s više autonomije (briga o sebi);

Osim ako se ne usprotivite, mi ćemo izvršiti ovu personalizaciju na osnovu standardnog profilisanja. Možemo ići dalje kako bismo bolje zadovoljili vaše potrebe, ako pristanete, tako što ćemo izvršiti prilagođavanje po mjeri kako je opisano u nastavku.

3.3. Vaši lični podaci se obrađuju ako ste dali svoj pristanak

Za određenu obradu ličnih podataka dat ćemo vam određene informacije i zatražiti vaš pristanak. Naravno, svoju saglasnost možete povući u bilo kom trenutku.

Posebno tražimo vašu saglasnost za:

  • personalizacija naših ponuda i naših proizvoda ili usluga po mjeri zasnovana na sofisticiranijem profiliranju kako bi se predvidjele vaše potrebe i ponašanja;
  • bilo koju elektronsku ponudu proizvoda i usluga koji nisu slični onima na koje ste se pretplatili ili za proizvode i usluge naših partnera od povjerenja;
  • korištenje vaših podataka o pregledavanju (kolačići) u komercijalne svrhe ili za poboljšanje poznavanja vašeg profila.

Od vas može biti zatražen dodatni pristanak za obradu vaših ličnih podataka, gdje je to primjenjivo.

4. KOJE VRSTE LIČNIH PODATAKA PRIKUPLJAMO?

Prikupljamo i koristimo vaše lične podatke, a to su sve informacije koje identifikuju ili omogućavaju da budete identifikovani.

Ovisno, između ostalog, o vrsti proizvoda ili usluga koje vam pružamo i interakcijama koje imamo s vama, prikupljamo različite vrste ličnih podataka o vama:

  • Identifikacioni podaci: na primjer, puno ime, pol, mjesto i datum rođenja, nacionalnost, broj lične karte, broj pasoša, broj vozačke dozvole, fotografija, potpis;
  • Kontakt podaci: poštanska adresa (privatna ili profesionalna), e-mail adresa, broj telefona;
  • Podaci koji se odnose na vaše navike i preferencije prilikom korištenja naših proizvoda i usluga ;;
  • Podaci prikupljeni iz naših interakcija s vama: na primjer, vaši komentari, prijedlozi, potrebe prikupljeni tokom naše razmjene s vama lično i na mreži tokom telefonske komunikacije (razgovora), diskusije putem e-pošte, chata, chat bota, razmjena na našim stranicama društvenih medija i vaše najnovije žalbe. Podaci o vašoj vezi i praćenju kao što su kolačići i tragači u nereklamne ili analitičke svrhe na našim web stranicama, online uslugama, aplikacijama, stranicama društvenih medija;
  • Podaci koji se odnose na ugovor o prodaji vozila i povezano vozilo (npr. identifikacioni broj kupca, broj ugovora, identifikacioni broj vozila, registarska tablica vozila);
  • Podaci koji se odnose na ugovore o osiguranju i srodne zahtjeve (na primjer, istorijat potraživanja iz osiguranja, uključujući isplaćene popravke i nadoknade, procjenu odgovornosti, izvještaje stručnjaka i procjenitelja, identifikaciju žrtava i povreda);
  • Podaci prikupljeni iz CCTV sistema (uključujući CCTV);
  • Podaci na vašim uređajima (mobilni telefon, računar, tablet, itd.): IP adresa, tehničke specifikacije i jedinstveni identifikacioni podaci;
  • Personalizirane vjerodajnice za prijavu ili sigurnosne funkcije koje se koriste za prijavu na web stranicu i aplikacije Arval Trading
  • Bankarske i finansijske informacije u vezi sa proizvodima i uslugama koje posedujete: npr. podaci o bankovnom računu, proizvodima i uslugama koje posedujete i koristite (kredit, osiguranje), broj kreditne kartice, incidenti plaćanja;
  • Podaci o transakciji: transakcije koje uključuju podatke o korisniku kao što su puna imena, adrese i kontakt podaci, kao i detalji o bankovnim transakcijama, iznosu, datumu, vremenu i vrsti transakcije (kreditna kartica, transfer, direktno zaduženje);

Možemo prikupljati podatke koji se odnose na krivična djela, u skladu sa strogim uslovima navedenim u propisima o zaštiti podataka.

5. OD KOGA PRIKUPLJAMO LIČNE PODATKE?

Lične podatke prikupljamo direktno od vas; međutim, lične podatke možemo prikupljati i iz drugih izvora.

Ponekad prikupljamo podatke iz javnih izvora:

  • publikacije/baze podataka koje su stavile na raspolaganje službene vlasti ili treće strane (na primjer, Službeni list Republike Francuske, Registar trgovine i kompanija, baze podataka kojima upravljaju nadzorni organi finansijskog sektora);
  • web stranice/stranice društvenih medija pravnih osoba ili poslovnih korisnika koje sadrže informacije koje ste otkrili (npr. vaša vlastita web stranica ili stranica društvenih medija);
  • javne informacije poput onih objavljenih u štampi.

Također prikupljamo lične podatke od trećih strana:

  • drugi entiteti BNP Paribas Grupe;
  • naših kupaca;
  • naši poslovni partneri;
  • pružatelji usluga izdavanja plaćanja i agregatori računa (pružatelji usluga informacija o računu);
  • treće strane kao što su agencije za kreditne reference i agencije za sprečavanje prevara;
  • od posrednika podataka koji su odgovorni da osiguraju da relevantne informacije prikupljaju na zakonit način.

6. SA KIM DIJELIMO VAŠE LIČNE PODATKE I ZAŠTO?

a) Sa entitetima BNP Paribas grupe

Kao član BNP Paribas grupe, blisko sarađujemo sa drugim kompanijama Grupe širom sveta.

Vaši lični podaci se stoga mogu dijeliti između entiteta BNP Paribas Grupe, gdje je to prikladno, kako bi:

  • pridržavati se naših različitih zakonskih i regulatornih obaveza opisanih gore;
  • ispunjavamo naše legitimne interese koji su:
  • upravljati, spriječiti, otkriti prevare;

    • sprovoditi statističke studije i razvijati prediktivne i deskriptivne modele u svrhe poslovanja, bezbednosti, usklađenosti, upravljanja rizikom i borbe protiv prevara;
    • poboljšati pouzdanost određenih podataka koji se tiču vas koje drže drugi entiteti Grupe;
    • ponuditi vam pristup svim proizvodima i uslugama Grupe koji najbolje odgovaraju vašim potrebama i željama;
    • prilagoditi sadržaj i cijene proizvoda i usluga;

Naše finansiranje i naše refinansiranje također predstavljaju legitimni interes koji podrazumijeva da se vaši lični podaci dijele s subjektima BNP Paribas grupe koji pružaju naše refinansiranje.

Vaši lični podaci se takođe mogu deliti između kompanija Arval grupe radi sprovođenja statističkih studija i razvoja prediktivnih i deskriptivnih modela za komercijalne, bezbednosne, usklađene, upravljanje rizikom i svrhe borbe protiv prevara.

U tom kontekstu, mi i ove druge kompanije Arval grupe možemo djelovati kao zajednički kontrolori koristeći zajednički alat, putem kojeg postoji zajednički pristup i uzajamno korištenje ličnih podataka kupaca i vozača.

Zahtjevi subjekata podataka koji se odnose na prava koja ih se tiču mogu se podnijeti bilo kom od zajedničkih kontrolora. Zajednički kontrolori će se međusobno obavještavati o ovim zahtjevima i podržavati jedni druge u njihovoj obradi.

Obrada se zasniva na legitimnom interesu zajedničkih kontrolora da poboljšaju svoje proizvode i usluge provođenjem ovakvih statističkih studija.

b) Sa primaocima izvan BNP Paribas grupe i podizvođačima

Kako bismo ispunili neke od svrha opisanih u ovoj Obavijesti o privatnosti, možemo, ako je potrebno, podijeliti vaše lične podatke sa:

  • izvođači koji obavljaju usluge u naše ime (na primjer, IT usluge, logistika, štamparske usluge, telekomunikacije, naplata dugova, savjetovanje i distribucija i marketing).
  • bankarski i komercijalni partneri, nezavisni agenti, posrednici ili brokeri, finansijske institucije, druge ugovorne strane, trgovinski repozitoriji s kojima smo u vezi ako je ovaj prijenos neophodan kako bismo vam omogućili da vam pružimo usluge i proizvode ili da izvršimo svoje ugovorne obaveze ili transakcije (npr. banke, korespondentne banke, skrbnici, izdavaoci hartija od vrijednosti, agenti za plaćanje, platforme za razmjenu, osiguravajuća društva, operateri platnih sistema, izdavaoci ili posrednici platnih kartica, društva za uzajamno jamstvo ili institucije financijske garancije);
  • lokalne ili strane finansijske, poreske, administrativne, krivične ili sudske vlasti, arbitre ili posrednike, javne vlasti ili institucije (na  primjer, Banque de France,, Caisse des dépôts et des consignations), kojima mi ili bilo koji član BNP-a Group Paribas, dužni su otkriti u vezi sa:
    • njihov zahtjev;
    • našu odbranu, radnju ili postupak;
    • usklađenost sa bilo kojom uredbom ili preporukom koju je izdao nadležni organ koji se primjenjuje na nas ili bilo kojeg člana BNP Paribas grupe;
  • pružatelji platnih usluga treće strane (informacije o vašim bankovnim računima), u svrhu pružanja usluge iniciranja plaćanja ili informacija o računu ako ste pristali na prijenos vaših ličnih podataka takvoj trećoj strani;
  • određene regulirane profesije kao što su advokati, notari ili revizori kada je to potrebno u određenim okolnostima (sudski spor, revizija, itd.), kao i našim osiguravačima ili stvarnom ili predloženom sticaocu kompanija ili aktivnosti BNP Paribas Grupe.

7. MEĐUNARODNI TRANSFERI LIČNIH PODATAKA

U slučaju međunarodnih transfera iz Evropskog ekonomskog prostora (EEA) u zemlju izvan EEA, može doći do prijenosa vaših ličnih podataka. Ako je Evropska komisija priznala da zemlja koja nije članica EGP-a nudi adekvatan nivo zaštite podataka, vaši lični podaci se mogu prenijeti na osnovu toga.

 

Za transfere u zemlje izvan EGP-a u kojima Europska komisija nije priznala nivo zaštite kao adekvatan, osloniti ćemo se ili na odstupanje primjenjivo na konkretnu situaciju (na primjer, ako je prijenos neophodan za izvršenje našeg ugovora s vama , kao što je prilikom međunarodnog plaćanja) ili ćemo implementirati jednu od sljedećih mjera zaštite kako bismo osigurali zaštitu vaših ličnih podataka:

  • Standardne ugovorne klauzule odobrene od strane Evropske komisije;
  • Obavezujuća korporativna pravila.

Da biste dobili kopiju ovih zaštitnih mjera ili pojedinosti o tome gdje su dostupne, možete poslati pismeni zahtjev kako je navedeno na privacy.arvaltrading@arval.fr.

8. KOLIKO DUGO ČUVAMO VAŠE LIČNE PODATKE?

Zadržat ćemo vaše lične podatke u periodu koji je neophodan za usklađivanje sa važećim zakonima i propisima ili za drugi period u vezi s našim operativnim zahtjevima, kao što su održavanje odgovarajućih računa, olakšavanje upravljanja odnosima s klijentima i odgovaranje na pravne zahtjeve ili regulatorne zahtjeve.

Na primjer :

  • Upravljanje i izveštavanje o rizicima, praćenje operacija i transakcija radi identifikovanja odstupanja, sprečavanja i otkrivanja prevara i ispunjavanja obaveza poreske kontrole i obaveštavanja najviše 10 godina nakon završetka internih kontrola;
  • KYC (Know Your Customer) - Izvršiti KYC analizu i proveru klijenata (i kompanija i fizičkih korisnika) pre potpisivanja ugovora i klasifikovati ih u zavisnosti od rizika – 6 godina nakon završetka ugovornog odnosa sa klijentom;
  • Faktura / Fakturisanje – Evidentiranje transakcija u računovodstvene svrhe i poštovanje zakonskih obaveza u vezi sa finansijskim obezbeđenjem – 10 godina nakon datuma fakture;
  • Poboljšati efikasnost naših procesa i usluga u slučaju reklamacije - 5 godina nakon završetka ugovornog odnosa sa našim kupcem;
  • Prikupiti sve B2B potencijalne klijente i dati ponudu - 3 godine nakon datuma registracije potencijalnih klijenata;
  • Obezbediti korisnicima nove proizvode i usluge koji su u vezisa prodajom i isporukom vozila - 3 godine nakon datuma događaja;
  • Pružanje administrativnih usluga kao što su priprema i isporuka identifikacionih dokumenata vozila. Upravljanje administrativnim pitanjima – 10 godina nakon prodaje;
  • Upravljanje ugovorima i odnos sa klijentima – 5 godina nakon završetka odnosa sa klijentima;
  • Isporuka polovnog automobila - 7 godina od datuma isporuke kupcu;
  • Marketinške kampanje i komunikacije – 2 godine nakon datuma događaja;
  • Upravljanje anketama - Anketa o odnosima poslata klijentima kako bi se procenila stopa zadovoljstva klijenata u cilju poznavanja i poboljšanja kvaliteta usluge – 3 godine nakon datuma događaja;
  • Organizacija događaja – 5 godina nakon završetka događaja;
  • Istraživanje i razvoj u cilju sprovođenja statističkih studija i razvoja prediktivnih modela – Trajanje projekta istraživanja i razvoja.

9. KAKO PRATITI OVO OBAVJEŠTENJE O PRIVATNOSTI

U svijetu u kojem se tehnologija stalno mijenja, redovno pregledavamo ovo Obavještenje o privatnosti i ažuriramo ga po potrebi.

Podstičemo vas da pregledate najnoviju verziju ovog dokumenta na mreži, a mi ćemo vas obavijestiti o svim značajnim promjenama putem naše web stranice ili naših standardnih kanala komunikacije.

 

Aneks 1

Obrada ličnih podataka u cilju borbe protiv pranja novca i finansiranja terorizma

 

Mi smo dio bankarske grupe koja mora usvojiti i održavati snažan program za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma (BPN/BPFT) za sve svoje centralno upravljane subjekte, antikorupcijski program, kao i mehanizam za osiguranje usklađenost s međunarodnim sankcijama (tj., sve ekonomske ili trgovinske sankcije, uključujući zakone, propise, restriktivne mjere, embargo i mjere zamrzavanja imovine povezane s njima, koje proglašavaju, upravljaju, nameću ili primjenjuju Francuska Republika, Evropska unija, „Ured kontrole strane imovine” Ministarstva finansija Sjedinjenih Američkih Država i svih nadležnih organa na teritorijama na kojima je osnovana BNP Paribas grupa).

U tom kontekstu, mi djelujemo kao zajednički kontrolori sa BNP Paribas SA, matičnom kompanijom BNP Paribas grupe (izraz "mi" korišten u ovom dodatku stoga također pokriva BNP Paribas SA).

Da bismo se pridržavali obaveza BPPN/BPFT i međunarodnih sankcija, vršimo dolje navedene operacije obrade kako bismo ispunili naše zakonske obaveze:

  • Program Know Your Customer (KYC) razumno osmišljen za identifikaciju, provjeru i ažuriranje identiteta naših kupaca, uključujući, gdje je primjenjivo, njihove odgovarajuće vlasnike i agente;
  • Pojačana budnost za visokorizične kupce, politički izložene osobe ili „PEP“ (PEL su osobe definisane propisima koje su zbog svoje funkcije ili položaja (političke, jurisdikcijske ili administrativne) izloženije ovim rizicima), kao i za situacije povećanog rizika;
  • Pisane politike, procedure i kontrole razumno osmišljene kako bi se osiguralo da Banka ne uspostavlja ili održava odnose sa šel bankama;
  • Politika, zasnovana na internoj procjeni rizika i ekonomskih uslova, općenito da se ne bavi ili na drugi način ne uključuje, bez obzira na valutu, bilo koju aktivnost ili posao:
    • za, u ime ili za dobrobit bilo koje osobe, entiteta ili organizacije koja podliježe sankcijama od strane Francuske Republike, Europske unije, Sjedinjenih Država, Ujedinjenih naroda ili, u određenim slučajevima, drugim lokalnim sankcijama na teritorijama na kojima Grupa posluje;
    • direktno ili indirektno uključujući sankcionirane teritorije, uključujući Krim/Sevastopolj, Kubu, Iran, Sjevernu Koreju ili Siriju;
    • koje uključuju finansijske institucije ili teritorije koje mogu biti povezane ili kontrolirane od strane terorističkih organizacija, koje su kao takve priznale nadležne vlasti u Francuskoj, Evropskoj uniji, Sjedinjenim Državama ili Ujedinjenim nacijama.
  • Provjera baze podataka klijenata i provjera transakcija razumno osmišljena kako bi se osigurala usklađenost s primjenjivim zakonima;
  • Sistemi i procesi dizajnirani za otkrivanje i prijavu sumnjivih aktivnosti relevantnim regulatornim tijelima;
  • Program usklađenosti razumno osmišljen da spriječi i otkrije podmićivanje, korupciju i nezakoniti utjecaj prema francuskom “Sapin II” zakonu, US FCPA i Zakonu o mitu Ujedinjenog Kraljevstva.

U tom kontekstu koristimo:

    • usluge koje pružaju eksterni provajderi koji održavaju liste PEP-a, kao što je Dow Jones Factiva (obezbeđuje Dow Jones & Company, Inc.) i World-Check usluga (obezbeđuje REFINITIV, REFINITIV US LLC i London Bank of Exchanges);
    • javne informacije dostupne u štampi o činjenicama u vezi s pranjem novca, finansiranjem terorizma ili korupcijom;
    • poznavanje rizičnog ponašanja ili situacije (postojanje izvještaja o sumnjivoj transakciji ili ekvivalenta) koji se mogu identificirati na nivou BNP Paribas grupe.

Ove provjere provodimo kada stupite u odnos s nama, ali i tijekom cijelog odnosa koji održavamo s vama, kako vas tako i transakcija koje obavljate. Na kraju odnosa i ako ste bili predmet upozorenja, ove informacije će se čuvati kako bismo vas identificirali i prilagodili naše kontrole ako uđete u odnos s subjektom BNP Paribas grupe, ili u okviru transakcije u kojoj ste vi strana.

Kako bismo ispunili naše zakonske obaveze, razmjenjujemo informacije prikupljene u svrhu BPPN/BPFT, borbe protiv korupcije ili međunarodnih sankcija između subjekata BNP Paribas grupe. Kada se vaši podaci razmjenjuju sa zemljama izvan Evropskog ekonomskog prostora koje ne nude adekvatan nivo zaštite, prijenosi su regulirani standardnim ugovornim klauzulama Evropske komisije. Kada se prikupljaju i razmjenjuju dodatni podaci u cilju usklađivanja sa propisima zemalja izvan EU, ova obrada je neophodna zbog našeg legitimnog interesa, a to je da omogućimo BNP Paribas Grupi i njenim subjektima da ispoštuju svoje zakonske obaveze i izbjegnu lokalne sankcije.

 

 

Ako želite saznati više o kolačićima i sigurnosti, pročitajte našu Politiku kolačića ..